Concept participatieplan en concept NRD ter inzage
05 februari 2025 Matthijs Oppenhuizen
Het concept participatieplan en de concept NRD liggen ter inzage van 4 februari tot en met 17 maart 2025. Tijdens de bijeenkomst van de omgevingsraad op 13 februari staan deze documenten op de agenda. In dit nieuwsbericht leggen we uit wat er in het concept participatieplan en de concept NRD staat. Ook leggen we uit welke vier mogelijke opstellingen van windmolens worden onderzocht.
Concept participatieplan en concept NRD zes weken ter inzage
Het concept participatieplan en de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor Windpark Oude Buurserdijk liggen van 4 februari tot en met 17 maart 2025 ter inzage. De provincie heeft hierover ook een formele publicatie geplaatst, klik daarvoor hier.
In deze periode van zes weken kunnen er reacties worden ingediend op het concept participatieplan en/of de concept NRD. Via een reactie kunt u aangeven of u informatie mist in het concept participatieplan en/of de concept NRD of als u het niet eens bent met (delen van) deze documenten. In de formele publicatie van de provincie leest u hoe u een formele reactie indient.
Na deze periode van zes weken wordt bepaald of het concept participatieplan en/of de concept NRD naar aanleiding van eventueel ingediende reacties moeten worden aangepast. De eventueel aangepaste documenten worden dan vastgesteld door de provincie en gepubliceerd.
Hieronder vatten we samen welke stappen de komende tijd worden gezet voor het windpark (tekst loopt door onder de afbeelding):
Bijeenkomst omgevingsraad
Op 13 februari 2025 is de eerste bijeenkomst van de omgevingsraad. We stellen de omgevingsraad voor om in elk geval het concept participatieplan en de concept NRD te bespreken. De inwoners en organisaties die zich hebben aangemeld voor de omgevingsraad, hebben een uitnodiging gekregen voor de bijeenkomst van 13 februari.
De omgevingsraad kan op 13 februari vragen stellen over het concept participatieplan en de concept NRD, opmerkingen maken en adviezen doen. We kunnen aan de hand daarvan bekijken of het concept participatieplan en/of de concept NRD daarop kan of moet worden aangepast.
Er wordt een verslag van deze bijeenkomst van de omgevingsraad gemaakt. Als dat verslag definitief is, wordt dat op deze pagina op onze website geplaatst. Via de nieuwsbrief laten we het weten als dat verslag op de website staat.
Samenvatting inhoud concept participatieplan
Het concept participatieplan beschrijft hoe de omgeving kan participeren in Windpark Oude Buurserdijk. Onder andere de rol van de omgevingsraad staat hierin. Ook de kaders en uitgangspunten voor de omgevingsraad en participatie in het algemeen in het windpark staan in het concept participatieplan. Samengevat geeft het concept participatieplan duidelijkheid over:
- De plek waar informatie te vinden is over het project;
- De vorm waarin betrokkenen uit de omgeving hun mening kunnen geven;
- De momenten waarop de omgeving betrokken wordt;
- De onderwerpen waarop de omgeving haar mening kan geven;
- De manier waarop deze input wordt verwerkt en hoe hiervan verslag wordt gedaan;
- De manier waarop lokaal eigendom van het project gerealiseerd wordt;
- De milieueffectrapportage die wordt gedaan waarin de milieueffecten van het project worden onderzocht.
De kaders voor participatie in Windpark Oude Buurserdijk staan met name op deze pagina’s van het concept participatieplan:
- Pagina 8 tot en met 10.
- Pagina 13 tot en met 17.
- Pagina 23 tot en met 34.
Samenvatting inhoud concept NRD
De concept NRD beschrijft wat er wordt onderzocht en hoe er wordt onderzocht. De concept NRD is het plan van aanpak voor het Milieueffectrapport (MER). Onder de paraplu van dit MER worden onderzoeken naar onder andere geluid, slagschaduw, ecologie en externe veiligheid uitgevoerd.
Niet twee, maar vier mogelijke opstellingen van windmolens
In de concept NRD staan vier opstellingen van windmolens. Dat zijn vier verschillende manieren waarop de windmolens in het gebied kunnen staan. Dat zijn een opstelling van vijf windmolens en drie opstellingen van vier windmolens.
Er moet nog worden bepaald of er vier of vijf windmolens komen. Die keuze wordt voor een belangrijk deel gemaakt op basis van de onderzoeksresultaten van het MER. Het is daarom belangrijk om in de NRD en het MER alle realistische opstellingen te onderzoeken. Nadere bestudering van het gebied en advies van de deskundigen die de concept NRD maken, maakten duidelijk dat er verschillende manieren zijn waarop de windmolens in het gebied kunnen staan. Daarom worden niet twee, maar vier realistische opstellingen onderzocht.
Wel en niet rekening houden met mogelijke afstandsnorm
In de concept NRD heten deze vier opstellingen van windmolens alternatieven. Er zijn de alternatieven A, B, C en D.
Alternatief A en B zijn de twee opstellingen van vijf en vier windmolens die al bekend waren.
Alternatief C en D zijn twee nieuwe opstellingen van elk vier windmolens. In deze alternatieven wordt rekening gehouden met een mogelijke afstandsnorm van de landelijke overheid. De landelijke overheid heeft voorgesteld dat voortaan elke windmolen op een afstand van minstens twee keer tiphoogte van bijvoorbeeld een woning moet staan. Bij windmolens van 280 meter tiphoogte is dat dus 560 meter afstand tussen een windmolen en bijvoorbeeld een woning. Deze norm bestaat alleen nog in concept en het is niet zeker dat deze definitief wordt. Toch is het verstandig om hier in de concept NRD en later het MER rekening mee te houden. Daarom zijn alternatief C en D een opstelling van vier windmolens waarbij de afstand tot bijvoorbeeld woningen minstens twee keer de tiphoogte is. In alternatief C staan de windmolens in een ruit. In alternatief D staan de windmolens in een vierkant. Bij alternatief A en B wordt geen rekening gehouden met de mogelijke afstandsnorm.
Hieronder ziet u vier plattegronden van de alternatieven A, B, C en D. Deze plattegronden staan ook in de concept NRD (tekst loopt door onder de plattegronden).
Alternatief A (vijf windmolens, geen rekening gehouden met mogelijke afstandsnorm)
Alternatief B (vier windmolens, geen rekening gehouden met mogelijke afstandsnorm)
Alternatief C (vier windmolens in een ruit, rekening gehouden met mogelijke afstandsnorm)
Alternatief D (vier windmolens in een vierkant, rekening gehouden met mogelijke afstandsnorm)
Onderzoek naar onder andere geluid, slagschaduw en natuur
In het MER wordt onderzocht wat het effect van elk van deze vier opstellingen is op de omgeving. Zo kunnen de vier opstellingen worden vergeleken en kan uiteindelijk een opstelling (vier of vijf windmolens en waar komen de windmolens te staan?) worden bepaald. In de concept NRD staat op welke onderwerpen deze vier opstellingen worden onderzocht. Dat zijn:
- Geluid
- Slagschaduw
- De mogelijke afstandsnorm
- Gezondheid
- Natuur
- Cultuurhistorie en archeologie
- Waterhuishouding en bodem
- Externe veiligheid
- Ruimtegebruik
- Duurzame energieopbrengst en vermeden emissies
In de concept NRD staat hoe elk onderwerp wordt onderzocht. Dat kunt u lezen in hoofdstuk 4 van de concept NRD.
Verdere informatie in concept NRD
In de concept NRD staat verder meer informatie over het windpark en de procedure die wordt doorlopen. Ook staat in de concept NRD of het windpark past binnen relevant beleid van verschillende overheden.